Onze Marly

Deze site is opgedragen aan Marly

 

School

Marly zat op de Blaise Pascal in Spijkenisse in 3 HAVO.

Na het bericht van haar overlijden werd een plekje voor Marly gemaakt in de mediatheek. School is twee ochtenden na Marly's overlijden speciaal voor dit stilte hoekje open geweest. Leerlingen konden hun gedachten, gedichten, gebeden of anders opschrijven. Maar ze konden ook met elkaar en met de aanwezige leraren praten.

 

 

Dhr. Ferry Bierling [docent Nederlands] heeft onderstaand gedicht geschreven voor Marly.

Wij hebben bovenstaand gedicht ook in de orde van dienst op 14juli 2006 laten afdrukken.

 

Ook heeft schoolonderstaande rouw advertentie,
in een dagblad en in een weekblad laten zetten.

Alle gedachten, gedichten, gebeden of anderen dingen heeft school gebundeldn en aan ons overhandigt , als aandenken Marly's school periode op de Blaise Pacal.


Wij zijn door alles wat school voor Marly gedaan heeft zeer geroerd en dankbaar.

 

Schoolbezoek op 18-10-2006

Vanuit school [Blaise Pascal] kwam er in september de vraag of er al een steen lag op Marly's graf, dit is nog niet het geval.

Vanuit de leerlingen [vnl oud-klasgenoten] was er behoefte om bij Marly te komen kijken. Ook waren er, door de vakantie,  een aantal nog niet geweest. Na overleg met de leerjaar coordinator hebben we afgesproken op 18 oktober 2006.

Er waren zo rond de 25 jongeren, de meeste met een bloem.
Dhr Boers heeft een heel mooi stukje voorgelezen uit de zoutkorrel, een soort dagboek met allerlei overdenkingen.

Op onderstaande foto lopen we met z'n allen de begraafplaats op.

                                                                                                                                                     

Onderstaand stukje las Dhr Boers voor uit "de Zoutkorrel":

Genade

De meeste mensen gaan er gedachteloos vanuit, dat ze het leven dat ze leiden zelf verdienen. En zo lijkt het ook. Je werkt en krijgt je salaris. Met je geld doe je de boodschappen. Je verdient je brood, je huis, je vakantie, je biertje en je avondje uit. Je kiest en geeft je eigen leven vorm. Zo gaat dat als je op eigen benen staat. Want je krijgt niets voor niets. En over wat je presteert mag je best tevreden zijn.

Zo lijkt het. Want er is toch ook heel veel in het leven dat je niet zomaar verdient. Liefde verdien je niet, bijvoorbeeld. Liefde is een cadeautje. Dat overkomt je. Of je geeft het weg. Het is in elk geval niet iets dat je zelf verdient of dat in geld is uit te drukken. Of gezondheid. Die heb je of die heb je niet. Als je gezond hebt, sta je er waarschijnlijk niet bij stil hoe kostbaar het is om gezond te zijn. Pas als je ziek  wordt en niet kunt doen wat je graag zou willen, wordt het pijnlijk duidelijk dat je dat niet verdient. Dat het geen keus is van jezelf. Gezondheid krijg je. Als een geschenk. Van wie? Tja… van wie?

Uiteindelijk blijken er veel dingen in het leven te zijn, die je zomaar krijgt, zonder dat je daarvoor iets hebt moeten presteren: een glimlach, geluk, liefde, moed, levenskracht. In het christelijk geloof is er een woord voor al deze goede dingen, die het leven enorm rijk maken, terwijl je er geen geld voor hoeft te verdienen: genade. De oude christelijke leer zegt: het is alles genade. Alles?

Is dat niet een beetje overdreven? Nou ja, zonder gezondheid, liefde, moed, geluk en levenskracht heb je weinig aan je salaris en kun je geen avondje uit…!

Vanaf het moment dat je de eerste lucht inademt, tot het moment dat je de laatste adem uitblaast, ben je als mens begenadigd. Je krijgt het leven zomaar: gratis. Van wie? Van God.

 

van: Marten Vrijkamp.

 

Hierna heeft ieder zijn of haar bloem in een vaas kunnen zetten.
Daarna was een ogenblik van stilte om Marly te gedenken, ieder voor zich.
Tenslotte gaf Dhr. Boers nog een boodschap mee aan alle jongeren: praat over Marly, over wat je voelt, blijf er niet mee zitten. Het maakt niet uit met wie je erover praat, thuis, met vrienden of met vertrouwenspersonen op school. Blijf praten anders gaat het aan je vreten en raak je verbittert en vestopt en kan je op een gegeven ogenblik niet meer verder.

 

Op onderstaande foto is Marly's voorlopige graf te zien met  rechts de vaas met bloemen van haar klasgenoten.

 

Terug naar begin

 

© 2006 All Rights Reserved.